Fick tips om DBT Företagslån
Har du någonsin drömt om att säga upp dig från jobbet och satsa på din dröm? Det gjorde kompisarna David Wickman och Pontus Inge – och gjorde drömmen till verklighet.
"Det har varit roligt från början. Jag är glad att vi tog steget och struntade i vår trygga tillvaro med bra lön, att vi fick lån och bara körde", säger David Wickman.
Sedan oktober 2017 driver de Haninge Maskinentreprenad i Västerhaninge med 20 anställda. Företaget fokuserar på markarbete och har precis utökat sin verksamhet genom att köpa upp ytterligare ett företag. Kompisarnas företagsidé blev verklighet tack vare DBT som hjälpte dem med finansieringen.
"Vi upplevde att DBT Företagslån ville hjälpa oss. De var enklare och mer företagsmässiga, de förstår entreprenörsverksamhet och var skönare att prata med än bankerna", säger David Wickman.
Vägen hit började för ett par år sedan när David Wickman och Pontus Inge tog en öl och pratade om vad de ville göra med sina liv. Båda hade en dröm om att lämna sina jobb inom finansbranschen och starta eget. Målet var att ha roligare, få balans mellan arbete och fritid och samtidigt tjäna mer pengar.
"Vi kom fram till att vi ville köpa in oss i ett befintligt företag. Vi kom i kontakt med Haninge Maskinentreprenad där ägaren ville sälja och det kändes helt rätt. Vi kom överens om att säljaren ska behålla en del i bolaget och jobba en del med det han tycker är kul", säger David Wickman.
Men när de skulle ansöka om lån för att köpa upp företaget gick det inte lika enkelt. Kompisarna vände sig till banken och trodde att lånet skulle beviljas eftersom de hade räknat på ekonomin och hade en god kalkyl. Men processen drog ut på tiden och det var svårt att få besked. Under tiden som tidsfristen för köpet av bolaget höll på att gå ut fick David Wickman tips från en bank om att kontakta DBT Capital.
"Vi pratade med DBTs vd Alexis Kopylov och det tog bara två, tre dagar tills vi fått lånet beviljat. De såg det vi såg ur ett praktiskt företagarperspektiv medan banken såg det mer teoretiskt"
Enklare och mer företagsmässiga
DBT Capital lånar ut mellan 2 och 20 miljoner kronor till en effektiv ränta på mellan 6 och 10 procent. Inga övriga avgifter tillkommer.
"Vi upplevde att DBT ville hjälpa oss. De har en business i det och tar såklart betalt för det men för oss var det alla gånger värt det. Vi upplevde att de var enklare och mer företagsmässiga, de förstår entreprenörsverksamhet och var skönare att prata med än bankerna."
När David Wickman och Pontus Inge skulle köpa upp sitt andra företag för att utöka sin verksamhet var det ingen tvekan om saken, utan de vände sig till DBT igen.
"Vi orkade inte hålla på och krångla med banken igen, så nu betalar vi av vårt gamla lån och har tagit ett nytt lån hos DBT."
Vill köpa upp fler företag
Varken David Wickman eller Pontus Inge har ångrat att de tog steget att driva eget. Nu styr de över sina arbetsdagar och har kul under tiden. David Wickman sköter företagets ekonomi och affärssystem medan Pontus Inge är verksamhetschef och personalansvarig. Den ursprungliga ägaren är fortsatt involverad och ägnar sig åt projekt. Enligt David Wickman är det en perfekt lösning som gett mersmak.
"Vårt mål är att köpa upp fler bolag framöver och skapa en stabil, välmående företagsgrupp som vi är stolta över och där bolagen kan dra nytta av varandra. Målet är inte att ha en hög omsättning, utan att ha ett jobb som vi trivs med."
När du ser tillbaka på er resa inför uppköpet, finns det något du önskar att ni hade gjort annorlunda?
"Ja, i alla fall när det gäller processen med lånet. Vi har lärt oss att om du ska prata med banker måste du vara tydlig och enkelspårig. Vi hade ganska mycket idéer men hade i princip behövt ge dem en bricka med vårt förslag på och frågat om de kunde hjälpa oss med det? Och sedan blev vi förvånade över hur lång tid allt tog. Hela processen att köpa upp företaget tog nio månader och det berodde mycket på att det var så krångligt med banken."
Skulle du rekommendera DBT Capital till andra som är sugna på att köpa upp företag?
"Ja, det skulle jag göra. Det är enkelt att ta hjälp av dem", säger David Wickman.
David Wickmans tips till dig som funderar på att köpa upp ett bolag
1. Gör hemläxan
Kolla upp företaget och din egen situation. Gör research, gör en kalkyl och räkna på det så att du vet att kalkylen håller.
2. Gör något du brinner för
Köp ett bolag som gör att du får jobba med något som du tycker är kul.
3. Våga ta steget – och se till att du har en exitplan
Fundera på vad som är värsta tänkbara scenario och om du har råd med det? När du vet det kan du ta risken. Skillnaden mellan att vara en risktagare och att vara vårdslös är att en risktagare har gjort sin hemläxa medan en vårdslös inte har gjort det.